Konkurs zgromadził najlepszych uczniów z małopolskich szkół, którzy zaprezentowali swoje umiejętności w temacie „Polska gościnność na weselnym stole - Stół dla nowożeńców”. Konkurs zorganizowano w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Wojniczu we współpracy z Samorządowym Centrum Edukacji w Tarnowie. Patronat nad konkursem objął Starosta Powiatu tarnowskiego, Agencja Rynku Rolnego OT Kraków oraz Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.
Konkurs składał się z części pisemnej (test) oraz części praktycznej, w czasie której uczniowie przygotowywali stół dla nowożeńców, uwzględniając w aranżacji stołu oraz w menu elementy polskiej gościnności oraz produkty z listy Certyfikowanych Produktów Tradycyjnych i Regionalnych. Test obejmował wiedzę z zakresu przedmiotów gastronomicznych, wiedzę zakresu Produktów Tradycyjnych i Regionalnych z Małopolski oraz Produktów Certyfikowanych wspólnotowymi i krajowymi systemami jakości żywności.
Do konkursu przystąpiły dwuosobowe drużyny reprezentujące szkoły gastronomiczne z powiatów: tarnowskiego, nowosądeckiego oraz miasta Bochni i Brzeska.
W jury konkursu zasiedli kucharze ze Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników –Wojciech Wołosowski - przewodniczący jury, Patryk Kotarba, Tobiasz Dziura, Andrzej Pawlas z hotelu „Słoneczny Zdrój”- Busko Zdrój, Marcin Socha – „Park Inn by Radisson” w Krakowie, Łukasz Grabowski- Sala Bankietowa ,,Allegra” Gierczyce. Ponadto członkiem jury byli: Krzysztof Lewiński przedstawiciel ARR OT Kraków oraz Maria Borkowska główny specjalista WEKiP Starostwa Powiatowego w Tarnowie.