Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” oraz utworzenie „Małopolskiej Trasy Smakoszy” prowadzony jest przez MOT od 2011 roku i służy identyfikacji obiektów gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnieniu promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.
WYTYCZNE CERTYFIKACJI – „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”
Certyfikacja przebiega zgodnie z wytycznymi „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”. Jest to dokument strategiczny, przyjęty uchwałą Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej,zawierający m.in. następujące treści:
- procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych;
- wymagania, jakie powinny spełniać obiekty gastronomiczne ubiegające się o certyfikację (kryteria certyfikacji);
- kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych;
- wzór ankiety weryfikacyjnej sprawdzającej spełnienie określonych wymagań;
- procedurę kontroli jakości w obiektach gastronomicznych, które uzyskały certyfikat jakości.
Termin składania zgłoszeń upływa z dniem 23 października 2015 r.
Szczegółowe informacje oraz formularz zgłoszeniowy, bon konsumpcyjny i "Księga jakości gastronomii regionlanej" dostępne są pod adresem www.mot.krakow.pl